Podoposturale therapie

 

Wie kent niet de Toren van Pisa? De vrijstaande klokkentoren  is een van de meest opvallende bouwwerken van de Piazza dei Miracoli. Kort na het begin van de bouw in 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde is de toren niet alleen scheef maar ook krom. De bouw vraagt om een stevige en stabiele basis, ofwel fundament. Dat geldt overigens niet alleen voor de bouw maar ook voor het menselijk ‘rechtop gaan’.

Zoals hiervoor aangegeven is podoposturale therapie letterlijk en figuurlijk het fundament binnen de posturologie.

We staan op twee voeten. Ga nu eens alleen op beide hakken staan (vasthouden mag). Niet bepaald comfortabel? Dan maar op beide voorvoeten. Ook niet echt makkelijk. We staan dan wel op twee voeten maar bovenal op 4 vlakken! Bovendien is er sprake van een scheefstand: ieder mens belast zijn voeten ongelijk. Kijk maar naar de schoenslijtage. Geen klachten? Niets aan doen. Ongelijke voetbelasting kán echter wel  klachten geven omdat het lichaam ongelijkheid tracht te compenseren. 

We hebben het hier over onze houding. En wanneer die niet goed is, gaan we naar een houdingstherapeut. Dat kan een oefentherapeut Mensendieck/Cesar zijn of een fysiotherapeut. Beiden werken met een oefenprogramma om de houding te verbeteren. De podoposturaal therapeut is echter ook een houdingstherapeut! 

Ook deze kan oefeningen geven, maar begint bijna altijd ons fundament (voeten) zoveel mogelijk in balans te brengen.

Hierna wordt getracht deze ogenschijnlijke eenvoudige therapie begrijpelijk uit te leggen. Podoposturale therapie wordt door veel zorgverzekeraars in het aanvullende pakket vergoed en bestaat inmiddels zo’n 35 jaar. En de toren van Pisa? Die staat voorlopig nog wel eventjes ondanks het fundament.

VRAGEN?

Deze kunnen (kosteloos) per e-mail gesteld worden. Gebruik hiervoor de contactknop rechts boven op paginabalk. Alleen vragen, de besproken onderwerpen betreffende, worden beantwoord.

Peter W.B.Oomens

Research on Posturology.